Sunday, July 08, 2012

9. juli kan du miste internett
Din maskin kan ha blitt infisert med en trojaner. Nå rydder FBI opp.

Tusenvis av norske PC-er og Mac-er ble i perioden fra 2007 til 2011 infisert med en trojaner kjent som DNS Changer. Denne endret oppsettet på offerets maskin til å sende alle oppslag av internett-domener til servere kontrollert av bakmennene.
Dermed  kunne forsøk på å koble seg opp til legitime nettsider omdirigeres til ondsinnede sider.
I fjor høst lyktes et samarbeid ledet av amerikanske myndigheter i å stanse aktiviteten knyttet til DNS Changer. Seks estiske statsborgere ble arrestert og de ondsinnede serverne ble midlertidig byttet ut med legitime servere, driftet på vegne av FBI.
Den 9. juli vil FBI stenge ned den midlertidige tjenesten. Det vil si at dersom din maskin er infisert med DNS Changer, vil navneoppslag på internett slutte å fungere. I praksis innebærer det at du mister tilgang til internett.

Hva bør jeg gjøre?
Først og fremst bør oppsettet for DNS endres på din maskin. Via kontrollpanel og «oppsett for internett» må maskinen settes til å motta DNS-servere automatisk. Dette vil i de fleste tilfeller medføre at internettilgangen gjenopprettes.
Telenoreksperten vil kunne bistå med instruksjoner om hvordan DNS-servere kan endres.

Telenors Abuse Response Team har siden i fjor høst jobbet med å varsle Telenor-kunder som har vært infisert. Disse kundene skal ha mottatt kontaktinformasjon og et referansenummer som kan benyttes for å komme i kontakt med Telenor for ytterligere informasjon om sin sak.

Videre anbefaler Telenor å reinstallere operativsystemet på alle maskiner som på noe tidspunkt har vært infisert med ondsinnet programvare, for å være på den sikre siden. 

Det er også verdt å merke seg at ikke bare PC-er med Windows, men også Mac-er og bredbåndsrutere (modem) har blitt berørt av DNS Changer.

Hvordan beskytter jeg meg?
Dessverre finnes det ikke noe enkelt fasitsvar på hvordan du beskutter deg mot ondsinnet programvare. Noen tommelfingerregler er å holde operativsystemet oppdatert til enhver tid, benytt en god antivirusløsning og utvis en sunn skeptis til hvilke programmer du kjører, hvilke vedlegg du åpner og hvilken informasjon du gir fra deg på nett. 


No comments: